Zaproponowane dania są repertuarem jedynym i wyjątkowym – nigdzie się nie powtarzającym i dziś zostały wyselekcjonowane specjalnie dla czytelników Eventowej Bloggerki. Liczę, że się przydadzą i podzielicie się z nami swoimi kulinarnymi doznaniami. Życzę smacznego!
Składniki: 250 gr filet z łososia (obrobiony bez skóry i ości), 150 gr ogórek zielony długi, 2 szt. cytryny, 25 ml oliwy z musztardowca, 100 gr natki pietruszki – listki, 100 gr sałaty fryzyjskiej
Do marynaty potrzebujemy: 50 ml oliwy arachidowej, 30g soli morskiej, 50 gr cukru brązowego muscavado, 25 gr miodu gryczanego, 25 gr musztardy gorczycowej, 20 gr kopru ogrodowego i 3 gr ziarna kopru włoskiego.
Przygotowanie marynaty: Sól morską rozetrzeć z miodem i ziarenkami kopru włoskiego, dodać musztardę gorczycową, oliwę i pokrojony koper ogrodowy, ponownie wszystko wymieszać i natrzeć marynatą łososia. Odstawić do lodówki (najsmaczniejszy po 12 godzinach marynowania).
Do sosu limonkowo-miodowego potrzebujemy: 35 gr musztardy gorczycowej, 20 gr miodu 30 ml oleju z pestek winogron, 15ml octu balsamicznego białego lub ocet winny, sok z 1 szt. Limonek, 20 ml Martini wytrawne.
Przygotowanie sosu: Miód i musztardę dokładnie połączyć, dodać ocet balsamiczny biały, sok z limonki i Martini. Wszystko dokładnie połączyć i doprawić do smaku. Wstawić do lodówki.
Sposób wykonania całości :
Sprawić łososia i zamarynować.
Przygotować sos limonkowo-miodowy z dodatkiem Martini
Obrać ogórka i za pomocą obieraczki zrobić długie paski. Następnie je skropić sokiem z cytryny i przyprawić do smaku.
Obsmażyć łososia na złoty kolor (na pół surowo – jest najsmaczniejszy) i wystudzić.
Wystudzonego łososia pokroić na paski grubości ok 0,5cm
Ogórka ułożyć w środku talerza.
Fryzę i listki zielonej natki skropić sosem i ułożyć obok łososia i ogórka
Wokół dania polać sos.
I jeść i się rozkoszować. Poezja….
Składniki: 700 gr Krewetki – ogony surowe w skorupie 8/12, 4 ząbki czosnku, 70 gr masła, 150 ml białego wytrawnego wina, ¼ szt. Melona, ¼ szt. Papaja, 100gr natki zielonej, sól, pieprz.
Do sosu winegret potrzebujemy: 30 ml soku z pomarańczy, 30 ml soku z mandarynek, 15 ml. Oliwy z pestek słonecznika, 15 ml octu jabłkowego winnego, sól, pieprz, cukier. Wszystkie składniki poączyć w misce używając trzepaczki, doprawić do smaku i wstawić do lodówki.
Sposób wykonania całości :
Krewetki obrać ze skorup, oczyścić, umyć i osuszyć.
Oczyszczone krewetki zamarynować: Białe wino 50 ml + posiekany czosnek + oliwa z wytłoczyn + 30 gr posiekanej natki, sól morska, pieprz. Krewetki wymacerować i wstawić na 2 h do lodówki.
Czosnek posiekać i posiekać 20 gr natkę pietruszki
Obrać i pokroić w grubą kostkę melona i papaję. Skropić octem jabłkowym. Przyprawić do smaku i wstawić do lodówki.
Rozgrzać patelnią, dodać oliwę i obrane krewetki + posiekany czosnek i smażyć krótko z obu stron do momentu aż zmienią kolor na czerwony (należy uważać aby nie przesmażyć – bo zrobią się twarde). Zdjąć z patelni. Odstawić w ciepłe miejsce. Wlać białe wino, odparować 1/3 objętości i dodać krewetki oraz mocno schłodzone masło. Przyprawić do smaku.
Melona i papaję ułożyć na środku talerza, oprzeć o nią usmażone krewetki – polać sosem wokół sałatki.
Do listków natki pietruszki dać sos winegret, wymieszać i ułożyć na sałatce z melona i papai.
Smacznego życzę! Jeśli potrzebny przepis na karpia, lub inne wyrafinowane danie – daj znać! Załatwię i dorzucę coś jeszcze ! 🙂
Eventowa Blogerka
Ps. Zachęcam do ostatniego artykułu o scenografii, który możesz przeczytać o tutaj. I tutaj też ostatni z jednego z wydarzeń październikowych.