Sytuacja zmienia się dynamicznie. Obecnie (16.03) wiemy o 100-120 obiektach które są już zamknięte.
Trwają prace wykończeniowe nad spec-ustawą. IHGP zgłosiło tam aspekty związane z obszarem fiskalizacji (Odroczenie płatności: ZUS US, Podatki Nieruchomości, podatki od wartości minimalnej, opłaty abonamentowe RTV będzie zawieszona, pracujemy nad zredukowaniem też STOAR, i innych), obszar finansowy (kredyty, leasingi). Jutro, 17.03 Specustawa ma zostać przedłożona przez Ministerstwo Rozwoju na Radzie Ministrów. Specustawa wejdzie w życie 1 kwietnia 2020. (… i to nie jest żart)
Zakazuje świadczenia usług noclegowych podmiotów o nr PKD 5530 czyli wszystkie obiekty nieskategoryzowane. Na mocy obowiązującego prawa mają zawiesić działalność. W razie kontynuacji działalności – kara 5.000 pln + nakaz zamknięcia obiektu.
Rozporządzenie 433 Ministra Zdrowia, z piątku 14.03.2020 mówi, że Państwo może hotele użyć do innych celów. Pracownicy hotelu nie będą pracować w tych obiektach. Prawdopodobnie będę delegowane do tych zadań inne służby. Konieczna jest inwentaryzacja każdego obiektu celem dokumentacji co zostaje użyczone. (zalecenie IGHP)
Wg. Sekretarza Generalnego IGHP powinny być zwracane wszelkie zaliczki.
Restauracje hotelowe powinny być tylko dla gości hotelowych oraz należy mieć na uwadze aby w przestrzeni restauracji nie było więcej niż 50 osób wraz z obsługą w jednym momencie. Zaleceniem IGHP jest wydawanie posiłków w trybie room service bezpośrednio do pokoi hotelowych.
Uporządkować swoje procedury i rachunkowość zarządczą. Branży hotelarskiej przyda się lekkie ostudzenie w dotychczasowym optymizmie inwestorów.
Prosimy przesyłać dużo pozytywnej energii. I nie działać na własną rękę, nie słać pism indywidualnych do ministerstw. W tej chwili nie ma nikogo kto mógłby je czytać. Wiemy że biurka się uginają od ilości wniosków i petycji.
I druga rzecz: Specustawa ma być początkiem do pewnych udogodnień, ale z uwagi na szybkość jej powstawania – będzie wymagała kolejnych prac.
Hotelarze – trzymajcie się ! Zdrowia i wytrwałości życzę! Rafał, Panie Marcinie – dzięki Wam za Wasz czas i za tę porcję wiedzy!
Aga – Eventowa Blogerka