Przy ulicy Kolejowej 37/39 w Warszawie stoi przeszło stuletni budynek z bogatą przemysłową historią. W 1904 r. powstała tu odlewnia metali W. Ambroziewicza – w czasach, gdy Kolejowa nazywała się jeszcze ulicą Zaokopową. Surowa architektura tych ogromnych zabudowań w środku kryje ponad 2 tys. m2 dając nieograniczone możliwości aranżacji, bo Space Centrum Eventowe to obiekt kreatywny i sprzyjający temu by puścić wodze fantazji.
Kilka słów o lokalizacji. Ta wielka, stuletnia bryła starej odlewni metali kolorowych jest trudna do pominięcia – dominuje w tej części miasta, nie licząc panoramy wieżowców górujących nad stolicą.
Najbliższa baza noclegowa – Radisson Blu Sobieski Hotel czy Hotel Campanile Warszawa znajdują się ok. 1 km od Space – przy pl. Zawiszy. Do Dworca Centralnego dojedziecie w 6-8 minut, jeśli wolicie metro to stacja Rondo Daszyńskiego znajduje się w odległości ok 1 km – 3 minuty samochodem, 10 minut pieszo.
Wnętrza skrywają tajemnice historii Warszawy XX wieku, ale też licznych eventów jakie miały tu miejsce. Zaliczamy do nich wielkie pokazy mody dla najbardziej znanych projektantów i luksusowych brandów. W portfolio Space są też premiery motoryzacyjne, sesje zdjęciowe, filmowe (Kochaj i tańcz), ramówki stacji nadawczych czy nagrania reklam.
To przestrzeń eventowa wynajmowana na imprezy zamknięte, konferencje i kongresy, szkolenia, koncerty, gale, wernisaże, jubileusze, sympozja, premiery, zjazdy oraz prywatne wydarzenia. Znam je z opowieści z relacji innych, ze zdjęć, z licznych filmów agencji eventowych jakie publikowane są w sieci.
O Pani manager mówi się, że „to osoba, z którą da się absolutnie wszystko dogadać”. Sprawdziłam i potwierdzam, to co jest równie cudowne to fakt, że zdaniem właścicieli wszystko co odbywa się w Space zostaje w jego wnętrzu i jest zapisane tylko we wspomnieniach gości. A może być ich wielu.
Eventy w Space są od 100 do nawet 1.000 osób. Wszystko zależy od pomysłu na aranżację wydarzenia.. W skrajnych przypadkach daje się zorganizować i konferencję i wieczór po szybkim przearanżowaniu. A w szczegółach jak to wygląda?
Strefa główna Space:
Strefa cateringowa:
– Układ bankietowy – 500 os.
Przestrzeń cateringowa jest wyposażona w dużą ladę na której zwykle podawane są posiłki. Zwykle przy dużych wydarzeniach goście korzystają z cateringu koktailowo. Podstawowe oświetlenie obu sal jest dostępne. Dodatkowo wszystkie dekoracje dostępne w lokalu również są udostępniane na wydarzenia.
Trzy strefy nagłośnienia klubu Space pozwalają dotrzeć dźwiękiem w najskrytszą wnękę. System PRO JBL przy każdym evencie ma swojego opiekuna, który użycza sprzęt na organizowane tu imprezy i stanowi dobrą bazę pozwalającą na rozbudowanie go pod większe koncerty.
W centralnej części sceny, stojącej w Space na stałe, znajduje się dioda PH10, 3in1 SMD o wymiarach 3,84 m x 4,7 m. To 18 m kw. świecącej powierzchni, którą można zaadoptować do wydarzeń jakie organizują klienci i agencje.
Tutejsza dioda miała wiele „ubranek”. Ja, gdy organizowałam event w Space, zastosowałam starą ramę obrazu i udekorowałam ją zabytkowym neonem sklepu Społem, który to wynajętym z Muzeum Neonów. Inni robią diodzie obraz z kwiatów, zieleni lub zabudowują pod własne wydruki.
W Space jest TEŻ pełno dekoracji: świeczniki na barze, wisi nad nim wielka kula dyskotekowa, która odpowiednio oświetlona wyzwala „zajączki” na ściankach i suficie klubu. Jest też niebieski basen, nad którym cudownie lewitują balony brandowane logiem klienta. Ja miałam na niego taki patent (event dla Nestle).
Szef kuchni nadzorujący prace cateringowe to arcymistrz, pasjonat, kucharz z krwi i kości. Jego repertuar kulinarny obejmuje zarówno wieczory tematyczne europejskie jak i azjatyckie. Sushi. które przygotowuje wraz z zespołem jest jednym z lepszych jakie można spróbować w Warszawie. Jeśli nie wierzycie to możecie sami się przekonać – każdorazowo przed wydarzeniem proponowana jest degustacja dla klientów, podczas której można skosztować przykładowych potraw serwowanych gościom na evencie.
Ze Space łączy mnie też wspólna idea – nie marnujemy jedzenia! Cykl kulinarnego życia eventu trwa tu dłużej. Żywność, która zostaje po wydarzeniu zostaje podzielona na tę zdatną do spożycia i tę nienadającą się do przekazania. Dobre duchy ze Space za każdym razem dbają o to, aby nadmiar jedzenia został oddany do ośrodków społecznych, które dostarczają je dla potrzebującym. Za każdym razem, gdy organizuję event robię podobnie.
Wspomnienia ze Space są ciągle żywe – to tu odbył się jeden z moich zeszłorocznych eventów – Jubileusz 150-lecia Warszawskiego WSS Społem, z którego Space przygotował własny reportaż filmowy:
Wcześniej organizowałam przy Kolejowej 37/39 kilka wydarzeń dla marek korporacyjnych i zawsze wszystko było bez zarzutu – kadra zna się na swojej sztuce jak nikt inny. Wiele pięknych historii zdarzyło się w Space. Ja swoje już mam i liczę na kolejne. Natomiast Wam życzę cudownych, kosmicznych wydarzeń w Space i pamiętajcie, że Hasło „Eventowe Blogerka” gwarantuje jak zawsze dobry rabat.
Aga